s architecten logo

RIN

Nieuwbouw woning te Sint Amands.
De grond voor deze vrijstaande nieuwbouwwoning is gelegen in Sint Amands in een gebied met landelijk karakter en is vrij van een BPA. Het programma bestond uit volgende specifieke vragen: een dubbele garage binnen en minimum 4 slaapkamers en een bureauruimte. De grond is 36 m lang evenwijdig met de straat en 16 meter diep. Er werd onderhandeld met de gemeente om de woning zo langgerekt en ondiep mogelijk te maken met als doel zoveel mogelijk tuin achter de woning te bekomen. Zodoende konden ook alle leefruimtes gesitueerd worden aan de tuinkant. De gemeente legde ons de minimum voorgevellijn op van 4 m achter de rooilijn. Uit dit gegeven is grotendeels het concept en de vormgeving gegroeid van een langgerekt volume met:
– vooraan een uitsparing ten behoeve van parkeerplaats vóór de garage – daardoor hoefde de woning in zijn geheel niet nog een meter naar achter-
– met achteraan aan de leef – en eetruimte eenzelfde uitsnijding om de afstand van binnenuit tot aan de perceelsgrens te maximaliseren.

De woning vertoont in aanzicht van de voorgevel een vertrapte vorm om alzo aan te sluiten op de lagere woningen links van het perceel (gelijkvloers + schuin dak) en de 2-verdiepingshoge woning aan de andere zijde van het perceel. De woning is uitgevoerd in blauwe paepesteen. De opvatting van de gevels is zeer eenvoudig en eenduidig: de voorgevel is eerder gesloten gehouden omwille van de relatief korte afstand van de straat, achteraan – met zicht op achterliggende weiden – is de gevel opengewerkt.

Samenwerking: Katrijn Van Roey architect
Ingenieur: Planet Engineering nv
Fotografie: Anne-Lies Torfs