s architecten logo

HOO

Verbouwing/uitbreiding woning te Lier.
De te verbouwen woning is gelegen aan de rand van Lier en maakt deel uit van een bouwblok van 4 dezelfde woningen. In het oude plan waren de leefruimten en de keuken zeer donker en volledig afgescheiden van de prachtige tuin. Belangrijk gegeven was echter de wens van de bouwheer om de bestaande cv-ruimte achteraan te behouden.

De veranda werd afgebroken en de hoofdbouw werd iets verder uitgebouwd. Door de nieuwe stalen ligger naar boven te plaatsen, kon het plafond op één niveau doorlopen en ontstond er een eenvoudige rechte ruimte die vrij kon worden ingedeeld. Vanuit de eetruimte gezien bestaat de nieuwe achtergevel enkel uit glas en voelt aan als één grote opening en doorgang naar de tuin. De eet- en leefruimte werden opgevat als één open ruimte waarbij de keuken op een bescheiden en subtiele wijze betrokken wordt. De keuken zelf bestaat uit een muurelement waarin alle toestellen zitten vervat en een los element met ontbijttoog. Ze is opgebouwd uit wit gelakt mdf en is voorzien van een tablet uit geborsteld inox. Aan de voor – en zijgevel is niets gewijzigd. Zo bleef de typische uitstraling van het gehele bouwblok aan de straat geheel onveranderd. De nieuwe achtergevel bestaat uit een zwart gebeitst houten schuifraam en als bekleding verticaal geplaatste onbehandelde cederhouten planken.

Samenwerking: Katrijn Van Roey architect
Ingenieur: Archidee & Partners