s architecten logo

BOG

Verbouwing/uitbreiding woning te Kruibeke.

De opdracht betreft de uitbreiding van een halfopen eengezinswoning. De gemetste berging/cv-plaats helemaal achteraan de woning diende bewaard te blijven.

De problematiek van deze woning in oorspronkelijke toestand bestond uit :
– een tekort aan bruikbare vloeroppervlakte op het gelijkvloers
– de inplanting en oriëntatie van de leefruimte. Deze was namelijk gericht naar de zijkant van het perceel terwijl de tuin nét achteraan de woning is gesitueerd
– de inplanting van de keuken die temidden van de woning stond, bijgevolg zeer donker was gelegen en geen contact had met de tuin.

Er is geopteerd om de hoofdwoning in de breedte uit te bouwen; hierdoor konden een maximum aan lichten en zichten gecreëerd worden in de nieuwe leefruimte en keuken:
– aan de hoofdwoning, daar waar in de bestaande toestand een erker stond, is een nieuwe aanbouw bijgebouwd over een lengte van ca. 5,5m waarin zich de nieuwe leefruimte bevindt. Door deze opstelling wordt de leefruimte optimaal betrokken bij de tuin achteraan de woning
– de veranda, gelegen tussen de hoofdwoning en de gemetste berging achteraan, is afgebroken en vervangen door een nieuwe aanbouw waarin zich de nieuwe keuken bevindt.

De nieuwe aanbouw heeft aan de zijde van de voorgevel een lang bandraam dat een ‘panoramisch’ zicht biedt op de aan de overkant gelegen landbouwvelden. Aan de achterzijde van de woning zijn er grote schuiframen voorzien die het contact met de achtergelegen tuin optimaliseren en waardoor de leefruimte en keuken kunnen genieten van veel natuurlijk licht en zicht op de tuin. Als gevelbekleding is gekozen voor een zwarte handvorm-gevelsteen, een oerklassiek materiaal en in harmonie met de bestaande gevels, maar dat door zijn kleur en detaillering duidelijk een andere strekking en typologie benadert.

Ingenieur: Planet Engineering nv
Fotografie: Jan De Ruyver